pátek 15. března 2013


    

Promítání 19.3. 2013

                                                        



                                                                      Gérard Depardieu


Příští BiograFF bude věnován jedné z nejvýraznějších tváří francouzské filmové scény několika posledních desetiletí, kterou je Gérard Depardieu. Všeobecně je sice někdy známý jako Obelix nebo Quentin z Montargis z Drž hubu, ale jeho herecký záběr je podstatně širší. Na svém kontě má mnoho desítek rolí ve filmech nejrůznějších kvalit všech možných druhů a žánrů, od epizodních postav až po hlavní role. BiograFF bude zaměřen právě na škálu jeho postav a typů filmů ve kterých hrál, proto jsou ve výběru tři velice odlišné možnosti:



                                                                      

                                                                        Cyrano de Bergerac

Tento film je jedna z mnoha literárních adaptací, které lze ve filmografii G. Depardieu najít. Postava gaskoňského rváče, mistra meče i slova Cyrana z Bergeracu v divadelní hře Edmonda Rostanda je jedna z nejslavnějších rolí G. Depardieu. Zajímavostí je, že film přebírá celý text původní hry, včetně její veršované formy a právě „divadelní“ forma filmu umožnila předvést Gérardu Depardieu strhující výkon.
                      
                                                                    

                                                                                   Danton

Zástupkyně historických/životopisných rolí G. Depardieu. Film byl natočen v 80. letech v koprodukci s Poláky, proto jej režíroval slavný Andrzej Wajda. Depardieu zde představuje Georgese Dantona, charismatického vůdce francouzské revoluce v jeho konfliktu s dalším významným politikem Maximilienem Roberspierrem, hlavním představitelem jakobínské diktatury. Komorní historické drama o konfliktu svobody a moci z doby kdy Revoluce začala požírat své děti.

                                                            


                                                                                Válka policajtů

Temné drama z prostředí kriminální policie a pařížského podsvětí. Co všechno může udělat policista pro svůj úspěch a jak moc může překračovat zákony? Gérard Depardieu se zde objevuje v nezvykle negativní roli v konfrontaci s dalším skvělým francouzským hercem Danielem Auteilem.

                                                          



Žádné komentáře:

Okomentovat