sobota 7. prosince 2013

11. 12. 2013
Začátek v 18:00

Téma:

Klasický Hollywood II - Ginger & Fred


Fred Astaire a Ginger Rogersová. To jsou jména, která jsou neodmyslitelně spjatá s prvním zlatým obdobím hollywoodského muzikálu. Jejich duety v uhlazených dekoracích podle stylu art deco dokázaly na malé ploše symbolicky vyjádřit lásku se vším mileneckým přitahováním, spory a romantikou*. Ve třicátých letech spolu natočili celkem devět filmů, poslední, desátý natočili v roce 1949.

Jak už to u muzikálu tohoto období bývá běžné, mnohem důležitější než děj, je kromě excelentních tanečních výkonů, choreografie, výprava a samozřejmě hudba, kterou k jejich filmům skládali takoví velikáni broadwayského muzikálu jako Irving Berlin (film Top Hat), Jerome Kern (Swing Time), nebo George Gershwin (Shall we Dance?)

Právě z těchto tří filmů si budete moci jeden vybrat. Doufám, že na vás zapůsobí podobně jako na mě. Tyto filmy mají totiž krásnou schopnost odnést vás pryč od reality. Do světa, kde nejsou žádné problémy, starosti a strasti. Všechno se vyřeší. A jak jinak, než tancem? Takže: „Smím prosit?“

                                                                                                                                                                                          






Astaire zde hraje, podobně jako v dalších šesti komediích, tanečníka z povolání Jerryho Traverse, jemuž osud nastrčí do cesty půvabnou bytost. Tentokrát je to modelka Dala Tremontová, se kterou se seznámí kuriozním způsobem v noci v londýnském hotelu, kde jsou oba ubytováni. Jerry má apartmá pod Daliným a ruší ji neustálým stepem, při kterém si notuje píseň No Strings. Dala nemůže spát a navštíví rušitele nočního klidu. Ten je uchvácen jejím půvabem. Malý noční incident je ale pouze začátkem dalších patálií. Chaotický milostný spletenec ve filmu vrcholí strhujícím číslem „Cheek to Cheek“. (Zdroj: Česká televize)




Kabaretní hvězda Lucky (Fred Astaire) se stane v den své svatby obětí nemístného žertu kolegů v divadle a raději odjíždí s přítelem do New Yorku, aby se vyhnul veřejné ostudě. Poté, co jeho vykutálený kamarád okrade neznámou dívku na ulici, pokouší se Lucky jeho chování napravit. Sleduje dívku až ke dveřím taneční školy, aby ji našel a omluvil se. Neváhá se kvůli tomu zapsat do kurzů tance. Krásná neznámá (Ginger Rogersová) však není žačkou, jak se domníval, ale velmi dovednou a trpělivou učitelkou tance. Nezbývá než předstírat, že naléhavě potřebuje doučování. Ve filmu Svět valčíků je třeba ocenit jeho gradující hudebně taneční výstavbu, kdy jednotlivá menší čísla jsou podřízena velkolepému finále, impozantnímu číslu Bojangles of Harlem, které svou stylizací připomíná broadwayské jevištní show. (Zdroj: ČT)




Příběh muzikálu je jednoduchý a opět v něm jde především o prostor pro skvělá taneční čísla legendární dvojice „Ginger a Fred“. Slavný tanečník Peter Peters s uměleckým pseudonymem Petrov, mistr v baletu, který k nelibosti svého zaměstnavatele do baletu přidává prvky stepu, si zamane získat srdce tanečnice Lindy Keetonové. Linda jako správná emancipovaná žena samozřejmě nemá v nejmenším úmyslu si Petera vzít. Alespoň zpočátku ne. A tady je prostor pro neodolatelného svůdníka Freda Astairea, aby tanečním uměním přivábil svou vyvolenou. Spolu se svou partnerkou Ginger Rogersovou předvedli špičkový výkon. Neuvěřitelné taneční kreace jsou doplněny hudebním doprovodem dokonale navozujícím atmosféru třicátých let – autory písní jsou George a Ira Gershwinovi. (Zdroj: ČT)




 Bergan, R. (2011). ...ismy, Jak chápat film. Slovart.





Žádné komentáře:

Okomentovat