pátek 14. února 2014

Jean-Paul Belmondo: Policajt nebo rošťák? 20. 2. 2014


První BiograFF nového semestu se bude věnovat jedné z nejvýraznějších tváří francouzské kinematografie vůbec, Jean-Paulu Belmondovi, zvanému též Bébel.
Jako název promítání jsem si vypůjčil jméno jednoho z jeho filmů, který zároveň shrnuje dvě typické Belmondovi role - v komediích nebo detektivkách a navíc ukazuje typický charakter jeho postav. Nelze ovšem ani zapomínat na počátky jeho kariéry, spojené s Francouzskou novou vlnou. Ve výběru na promítání bude tedy jeden film ke každé zmíněné kategorii.


Poster k filmu 
      U konce s dechem

Jeden z prvních filmů ve kterých si zahrál Belmondo hlavní roli a zároveň jeden z jeho nejvíce oceňovaných snímků. Černobílý běh po Paříži pod taktovkou režiséra Godarda a atmosféra nastupujících 60. let, zástupce Nové vlny ve francouzském umění.

Velký šéf (1967)

poster

Komedie o jedné velké loupeži a o muži tak inteligentním, že se mu hlava při chůzi naklání na stranu. Zástupce Belmondových komedií - skvělé obsazení (krom Belmonda ještě Bourvil, David Niven a Eli Wallach), skvělá režie (Gérard Oury - tvůrce Velkého flámu nebo Pošetilosti mocných), skvělá zábava.


Poster k filmu 
      Profesionál

I Francouzi umí točit filmy o agentech aneb Jean-Paul Belmondo na cestě za pomstou. Příběh agenta, zrazeného vlastní vládou jednak nabízí určitý kritický pohled na vztah Francie s postkoloniální Afrikou, ale především vyniká napětím i dramatičností a to vše je podbarvené slavnou melodií Chi Mai od Ennia Morriconeho.

Žádné komentáře:

Okomentovat