čtvrtek 18. dubna 2013


Promítání 23.4.2013



Začátek: 18:00
Téma:
Billy Wilder


Jeden z posledních velkých režisérů hollywoodské studiové éry a zároveň i jeden z nejvšestrannějších. Jeho filmy se vyznačují břitkým humorem, chytrými dialogy, dvojsmysly, satirou americké společnosti a taky bořením tabuizovaných témat, kterých bylo v klasickém Hollywoodu víc, než dost. Jeho nejznámějšími snímky jsou asi Někdo to rád horké, nebo Sunset Boulevard.

Já bych se chtěl ve svém promítání ale zaměřit na jiné filmy. Pro běžného diváka méně známé, zato však stejně kvalitní. 

                                                       
                                                     


                                                                     Pojistka smrti/Double Indemnity


Klasika filmu noir natočená podle románu Jamese M. Caina. Vypočítavost, náruživost, ziskuchtivost, zrada a homosexualita. Co je na tom dnes zvláštního? Asi nic, ale nezapomínejte, že Pojistka smrti byla natočena v roce 1944, kdy ve filmu oficiálně neexistoval ani sex!

      
                                                                Ztracený víkend/The Lost Weekend



Ve třicátých a čtyřicátých letech byli alkoholici ve filmu jen směšnými figurkami, které pronášeli legrační repliky a byli to spíš sympaťáci. Ve Ztraceném víkendu se Wilder jako jeden z prvních režisérů snaží ukázat tu podstatnou, stinnou stránku života ovládaného alkoholem.


                                                                        Byt/The Apartment


Kariéristický úředník Bud Baxter (Jack Lemmon) vychytrale půjčuje svůj byt nadřízeným k romantickým schůzkám. Problém nastane, když se Bud zamiluje do dívky, která zároveň chodí s jedním z jeho šéfů do jeho bytu...


Žádné komentáře:

Okomentovat