úterý 25. března 2014

Promítání 27.3.2014

Začátek: 18:00
Téma: 
Britský horor

První fáze rozkvětu hororových filmů proběhla v druhé polovině 20. let v Hollywodu. Tento týden vám ale v BiograFFu představím britský horor a zaměřím se na jeho zlatou éru v 50. letech. Představím nejenom produkční společnost Hammer films a vzestup herců Christophera Lee a Petera Cushinga, ale taky se pokusím popsat odlišné přístupy k hororovému žánru.


Rok výroby: 1955
82 minut, černobílý, DVD rip, anglické titulky

Prvním výrazným hororovým experimentem Hammer films byl remake úspěšného seriálu BBC - The Quatermass Experiment. Raketa s lidskou posádkou havaruje nedaleko Londýna pouze s jedním přeživším, technikem Victorem Carronem, který se postupně začne měnit v monstrum. Vedoucí vesmírné mise, profesor Bernard Quatermass zjišťuje, že Carron byl infikován mimozemským organismem. 




Rok výroby: 1957
95 minut, černobílý, 720p, české titulky

Film podle povídky M.R. Jonese vypráví příběh doktora Johna Holdena, který přijíždí do Londýna na sympózium parapsychologie a pokouší se odhalit souvislost mezi vraždou profesora Henryho Harringtona a kultem uctívačů ďábla, vedeným tajemným Julianem Karswellem.

97 minut, barevný, 1080p, české titulky

Kultovní horor Johna Landise se vyznačuje nejenom skvělými praktickými efekty Ricka Bakera, ale hlavně perfektním vyvážením hororu a komedie, které výrazně ovlivnilo a ovlivňuje současné filmaře (Peter Jackson - Braindead, Sam Raimi - Evil Dead, Edgar Wright - Shaun of the Dead, Drew Goddard - Cabin in the Woods).




Žádné komentáře:

Okomentovat