neděle 2. března 2014

Terry Gilliam - promítání 6. 3. 2014


Alespoň některý film Terryho Gilliama jste jistě viděli v televizi někdy uprostřed noci v polospánku. Možná jako malí, když vás rodiče zrovna nechali vzhůru, nebo možná když jste se jednou vrátili domů z tahu. Nepamatujete si jeho jméno, děj ani konec, ale zcela určitě si pamatujete bizardní estetiku, v níž se mísí opulentnost s ošklivostí, vysoké s nízkým a grotesknost s tragičností. Vlastně to dost možná byl sen.

Režisér Terry Gilliam se proslavil jako jediný americký člen britské komediální skupiny Monty Python. Je autorem typických animací, které spojovaly jednotlivé skeče, a před kamerou se objevoval jen zřídka. Jeho celovečerním režijním debutem byl Monty Python a svatý grál z roku 1975. Od roku 1977 potom točí vlastní filmy, k nimž v mnoha případech napsal i scénář. Pro Gilliamovi filmy je typický motiv fantazie a šílenství. Hlavní hrdinové utíkají z nehostinné reality do často o nic lepších vlastních světů. S několika výjimkami se jedná o žánry fantasy a sci-fi. Pro vizuální stránku je charakteristická barokní estetika s všudypřítomným rozkladem.

Pro Gilliamovi filmy jsou typické rovněž nejrůznější produkční problémy. Natáčení filmu Kdo zabil dona Quixota bylo překaženo zraněním herce v titulní roli a povodní. Imaginárium doktora Parnasse se dostalo do poměrně závažných problémů, když Heath Ledger, který hrál jednu z hlavních rolí, zemřel před tím, než dotočil všechny své scény. Terry Gilliam se však nevzdává a vytrvale obohacuje svět filmu svojí unikátní vizí.


Šest trpaslíků a jeden osmiletý kluk se vydává na cestu časem, kde se setkává s Napoleonem (Ian Holm), Robinem Hoodem (John Cleese), králem Agamemnonem (Sean Connery) nebo absolutním zlem. Trpaslíci mají podle Gilliama představovat jednotlivé členy Monty Python.


Možná Gilliamův nejčastěji přehlížený film připomíná Barona Prášila od Karla Zemana. Nesmrtelný Baron Prášil se vydává na grandiózní dobrodružství, aby zachránil město beznadějně obležené tureckou armádou a fantazie mohla ještě jednou zvítězit nad vědou a technikou.

12 opic (1995)

Bruce Willis je zločinec vyslaný z post-apokalyptické budoucnosti na cestu časem do roku 1996, aby zachránil lidstvo před smrtící nákazou a získal pro sebe svobodu. Za pozornost stojí mladý Brad Pitt v roli šíleného anarchisty.

Žádné komentáře:

Okomentovat