pátek 9. listopadu 2012

Promítání 13.11.

Začátek: 18:00
Téma:
Dánský film 90. let

Dánsko - země, jež má o polovinu méně obyvatel než Česká republika, ale na vývoji světové kinematografie se podílela o něco významněji. Zvláště ve 20. letech, ale i během dalších dekád, Dánsko zastává alternativní postoj vůči Hollywoodem udávanému proudu. V 90. letech na sebe upoutalo světovou pozornost hnutím Dogma 95, jehož hlavním propagátorem byl a je Lars von Trier, ale v duchu této skupiny tvořili i další umělci - Thomas Vinterberg a Søren Kragh-Jacobsen.



Filmová prvotina Nicolase W. Refna, kterého budete pravděpodobně znát hlavně jako tvůrce filmu Drive (2011). Tak jako ve většině svých filmů, se i v tomto věnuje podsvětí, konkrétně kodaňskému - prostituce, násilí a především drogy. Svérázný dealer Frank se vlivem náhod dostává z výsluní své profese a sám ochutnává úděl stíhaného a výhružkami pronásledovaného muže. Ve chvíli, kdy mu za patami stojí srbská mafie, začíná boj o holý život.



Snímek natočený podle stanov hnutí Dogma. Zve nás na "obyčejnou" rodinnou oslavu zámožného muže. Tradiční rodinné spory se jednotliví členové snaží před hosty zatajit, ale co všechno může být odhaleno z rodinné Pandořiny skříňky, když se jeden ze synů nedrží scénáře?


Opět Dogma, ale v mnohem smířlivější a stravitelnější podobě. Po svatební noci je novopečený manžel nucen své partnerce sdělit, že k ní nebyl až tak upřímný - zemřel mu otec, jehož existenci zatajoval. Musí odjet na venkov a postarat se o patřičné náležitosti. Nejedná se ovšem jen o pohřeb, ale i o péči o postiženého bratra. Sežene pomocnici, ta má ale svých problémů dost - pracovala jako prostitutka a utíká z Kodaně před úchylem, který ji pronásleduje, a tak tato smutná sestava bojuje s nástrahami života v malebném zákoutí dánské divočiny.

Eva

Žádné komentáře:

Okomentovat