neděle 24. listopadu 2013

Bollywod

POZOR!!! ZAČÍNÁME UŽ V 17:00!!!


Bollywood - hindský film z Bombaje


Jak už jsem v názvu napověděla, Bollywood je (neoficiální) označení pouze pro film natočený v bombajských ateliérech a v hindském jazyce, není tedy správně pod toto pojmenování zahrnovat všechny filmy natočené v Indii. V dalších oblastech Indie vznikly podobné filmové aglomerace, např. Kollywood, ty točí filmy v dalších jazycích, kterými se v Indie mluví.
Západní divák bollywoodské filmy vnímá jako muzikály a není se čemu divit. Ve filmech jsou zpívané taneční pasáže, ale děj nikam neposouvají. Indické produkce jsou opravdu megalomanské a podle toho vypadá i obsazení (velké množství lidí), bohaté kostýmy, kulisy i štědré venkovní scény a krásnou scenérií indické přírody. Klasickým námětem je milostná zápletka, historické události, ale v poslední době i nějaký ten "akčňák" ;) 
Nicméně nejsou tyto filmy vždy nadšeně přijaty západní kritkou, přistupuje se k nim s jistým despektem. Což si myslím, že je škoda, protože i tyto filmy mohou být zdrojem dobré zábavy. Přesvědčte se sami :)

3 idioti 


Svižná komedie z vysokoškolského prostředí. Nicméně i tady se najde příležitost pro společenskou kritiku, jak je ale pro tyto filmy typické, vše nakonec dobře dopadne.

Lagaan - tenkrát v Indii


Indie v období britské kolonizace. Co se stane ve chvíli, kdy je po původním obyvatelstvu žádána vyšší daň?  Dojde k sázce mezi velícím důstojníkem a vesnickým buřičem.Porazí Indové Brity v jejich národním sportu - kriketu?

Devdas


Velkolepý příběh lásky se stejně velkolepou vizuální stránkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat