čtvrtek 14. listopadu 2013

Louis de Funes

Louis de Funès (1914-83)
Osobnost, které je věnované další téma, snad ani není nutné nějak dlouze představovat. Louis de Funès, jeden z nejslavnějších (nejen francouzských) komediálních herců všech dob, obzvláště v našich končinách, kde byl ve většině filmů geniálně nadabovaný Františkem Filipovským. Ačkoliv se do obecného povědomí diváku dostal až v padesáti letech (1964 – rok Četníka ze Saint-Tropez a prvního Fantomase), zanechal ve francouzském filmu stopu jako málokdo jiný.
Na jeho téma jsem si připravil tři komedie se společným rysem – v každé z nich má Louis jako hereckého partnera dalšího z významných francouzských herců.


Co se může všechno stát, když je nad válečnou Paříži sestřelen britský bombardér…Snímek z roku 1966 je první z filmů, které poněkud nevážně reflektovaly období okupace Francie např. spolu s trilogií o Sedmé rotě. Louis de Funès, hrající cholerického dirigenta, se zde setkal s dalším skvělým francouzským komikem, Bourvilem.


Setkání dvou legend francouzského filmu. Nadšený obchodník s uměním (Louis de Funès) bažící po tetování na zádech starého veterána (Jean Gabin), které vytvořil samotný Modigliani. Vzniká tak spousta komplikací i komických situací, které mají nečekané důsledky…



Intriky, korupce a podrazy, aneb španělský královský dvůr v 17. století. Na začátku bylo drama Victora Huga Ruy Blas, přetvořené do této ztřeštěné historické komedie. Louis de Funès si zde vystřihnul jednu z nejzápornějších rolí kariéry. Jako zkorumpovaný a intrikující don Saluste je na vrcholu svých hereckých sil. Jeho partnerem pro tento film se stal herec a slavný zpěvák Yves Montand.

Žádné komentáře:

Okomentovat