neděle 8. dubna 2012

Výběr filmu na promítání 12. 4.

Začátek 18:00
Téma:
Bratři Coenové

Bratři Joel a Ethan Coenové jsou konzistentně divácky i kriticky nejúspěšnějšími filmovými tvůrci posledních třiceti let. Od svého debutu Blood Simple z roku 1984 trvale dokazují, že v Hollywoodu je možné točit filmy určené širokému publiku, které se vyznačují vysokou originalitou, tematickou bohatostí, a perfektním režijním zpracováním. Bratři Coenové ve své tvorbě nahlédli do nejrůznějších žánrů: krimi thriller (Blood Simple, Fargo), romantické komedie (Nesnesitelná krutost), neo-noir (Muž, který nebyl), gangsterky (Miller’s Crossing), nebo western (Opravdová kuráž).

Pro všechny filmy bratrů Coenových napříč žánry a styly je typický černý humor, násilí, a absurdistický pohled na svět. Hlavní hrdinové jsou často lidé, kteří se snaží najít nebo udržet své místo ve společnosti navzdory překážkám, které jim osud hází do cesty. Hledání smyslu věcí tváří v tvář absurditě a zlu (často personifikovenému), tvoří filosofický základ prakticky všech filmů bratrů Coenových, a dává jim tím podle mě nadčasový charakter přesahující rozměr běžné filmové tvorby. Bratři Coenové mají už teď jisté místo v síni slávy amerických umělců a věřím, že se stále máme na co těšit.

Seriózní muž (CSFD)

"When the truth is found to be lies...Then what?" Seriozní muž je zatím nejosobnější a nejfilozofičtější film bratrů Coenových. V životě hlavního hrdiny všechno z ničeho nic bere špatný směr. Proč, když přece vůbec nic neudělal? Seriozní muž je úžasnou sondou do židovské kultury a jejího myšlenkového pozadí čerpající inspiraci z biblické knihy Job. Všechny fanoušky Big Bang Theory potěší vedlejší role Simona Helberga (Howarda Wolowitze).

Muž, který nebyl (CSDF)

Muž, který nebyl je pocta filmu noir vizuálně inspirovaná americkými
filmy z 50. let, a tematicky odkazující na díla Jamese M. Caina a
Alberta Camuse. Hlavní hrdina je muž unášený osudem, který lhostejně
přijímá všechno, co mu život nabídne. Základní otázkou, kterou si film
klade, je zda a do jaké míry má člověk kontrolu nad svým osudem.

Bratříčku, kde jsi? (CSFD)

Dechnebereoucí místy bláznivá komedie se skvělou hudbou a zamotaným příběhem.

Žádné komentáře:

Okomentovat