pondělí 23. dubna 2012

Výběr filmu na promítání 26. 4.


Začátek 18:00
Téma:
90. léta v Česku

90. léta jsou vedle 60. let ostrovem kreativity a originality v zatuchlém oceánu České kinematografie druhé poloviny 20. století. Sametová revoluce vrátila Českým filmařům tvůrčí volnost a otevřela filmový průmysl soukromým subjektům. Filmový průmysl oživuje nová krev kolující v žilách režiséru Jana Svěráka, Petra Zelenky, Jana Hřebejka a mnoha dalších, které dodává 90. létům divoký charakter mísící v sobě mnoho žánrů a témat. Kromě mladých tvůrců pokračují v práci zavedení režiséři jako Věra Chytilová nebo Jan Švankmajer, a natáčejí svoje v dnešní době nejznámější snímky. Častým tématem je reflexe komunistického režimu (Kouř, Zapomenuté světlo, Pelíšky) a společenské změny po příchodu kapitalismu (Dědictví aneb Kurvahošigutntág). Do Česka také po třiceti letech putuje další cena Americké filmové akademie za film Kolja.


Pějme píseň dohola - Ondřej Trojan (CSFD)

Pějme píseň dohola je výsledek tvůrčí spolupráce režiséra Ondřeje Trojana a scénaristické dvojice Hřebejk/Jarchovský. Děj filmu se odehrává na pionýrském táboře a s nadsázkou dokumentuje stereotypy, které tábory mládeže provází. Film vyniká originální režií, hudebním doprovodem, hereckými výkony, i lehce absurdním humorem.

Akumulátor I. - Jan Svěrák (CSFD

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (oficiální text distributora)
zdroj CSFD

Knoflíkáři - Petr Zelenka (CSFD)

"Neživíš, tak nepřepínej" Ten, který tuto hlášku nezná, má velikou mezeru v české filmové kultuře. 

Žádné komentáře:

Okomentovat