sobota 14. dubna 2012

Výběr filmu na promítání 19. 4.


Začátek 18:00
Téma:
Íránský film

Íránská kinematografie je ze zemí Blízkého východu západní společnosti asi nejznámější. Která další země z tohoto kousku světa, se může pochlubit narůstajícím počtem filmových festivalů, věnovaných čistě jejím filmům. Letos byl 1. ročník Festivalu íránských filmů i v Praze a měl obrovský úspěch. Do širšího podvědomí západních zemí se film z Íránu dostal v 70. letech, ale opravdový boom nastal v 90. letech. Dveře do kapitalistických zemí byly otevřeny díky Abbase Kiarostamiho a filmy íránské produkce začaly sbírat ocenění na všech předních světových festivalech. Z íránského filmu se stal fenomén, koprodukce se západními státy na sebe nenechaly dlouho čekat (především Francie) a dalšímu rozvoji nemělo stát nic v cestě. Bohužel mu byla v červnu 2009 udeřena silná rána v podobě utužení stávajícího režimu. Cenzura byla zpřísněna, mnoho umělců emigrovalo (pokud tak neučinili dříve), někteří si odpykávají tresty ve vězení, jiným bylo zakázáno tvořit...

Chuť třešní  - Abbas Kiarostami (CSFD)

Film, který by mohl být natočen kdekoliv na světě, ale exteriéry Teheránu mu dodávají něco ze své atmosféry. Vše si můžete plně vychutnat díky vynikající kameře a dlouhým záběrům, které si diváka podmaní téměř okamžitě. Jednoduchá zápletka, muž toužící spáchat sebevraždu, nijak citově nevydírá. Pouze konstatuje holý fakt. Polemika o smyslu života je na místě, ale může ještě něco změnit?

Čas opilých koní - Bahman Ghobadi (CSFD)

Ukázkový zástupce tzv. dětské mise, žánru pro Írán tak typický. Dítě se dostává do situace, kdy je na jeho bedra uložena tíha světa dospělých. V tomto filmu se hlavní hrdina, po nehodě svého otce, snaží zastat jeho postavení. Musí vydělat peníze nejen na živobytí, ale i na operaci pro svého bratra. Do toho se ještě přimotává svatba jeho sestry. Rodina se mu rozpadá takřka pod rukama... Velice naturalistický snímek odehrávající se v zasněžených kopcích na hranicích Íránu a Iráku, kde se i koním musí do vody přilévat alkohol, aby byli schopni práce v těchto těžkých podmínkách.

Barva ráje - Majid Majidi (CSFD)

Írán není jen vyprahlá hlína, ale i krásné zelené kopce, barevnými květy protkané louky, azurové nebe, teplý západ slunce, ledová ranní rosa... To, co je chápáno jako samozřejmost, je pro slepého chlapce jen snem. Jeho handicap je i velkou zátěží pro rodinu. V podmínkách, kde je třeba každé schopné ruky a pokud možno nevyčnívat z řady, se jeho přítomnost nejeví jako žádoucí. Další z filmů věnujících se dětem. V tomto je Majid Majidi mistrem a jeho filmy si získávají publikum po celém světě. Citlivost s jakou vyobrazuje dětskou duši je pověstná a práce s neherci je již tradicí.


Žádné komentáře:

Okomentovat